ITI- MACHINIST(GRINDER)- MCQ-VOLUME-1

1. The depth of in-feed per pass in dressing a grinding wheel should be not more than
A) 0.25 mm
B) 0.025 mm
C) 0.0025 mm
D) 0.00025 mm
Ans. B
2. The grade of a grinding wheel is specified by letters from A to Z. Which one is the hardest grade?
A) E
B) J
C) P
D) Y
Ans. D
3. It is required to finish grind a 050 mm mild steel shaft on a cylindrical grinding machine. What will be the surface speed if r.p.m.of the job is 191?
A) 20 meters/min.
B) 25 meters/min.
C) 30 meters/min.
D) 35 meters/min.
Ans. C
4. Which among the following is the natural abrasive?
A) Corrundum
B) Diamond
C) Emery
D) All of the above
Ans. D
5. A Shaft is turned in one finish cut which one of the following parameters will directly influence the machining time?
A) Cutting depth
B) Setting angle
C) Diameter of work piece
D) Tool travel distance
Ans. D
6. The silicon carbide abrasive is chiefly used for grinding
A) Cemented carbide
B) Ceramic
C) Cast iron
D) All of these
Ans. D
7. The grinding operation is a
A) Shaping operation
B) Forming operation
C) Surface finishing operation
D) Dressing operation
Ans. C
8. Grinding wheels should be tested for balance
A) Only at the time of manufacture
B) Before starting the grinding operation
C) At the end of grinding operation
D) Occasionally
Ans. D
9. In plunge grinding
A) The work is reciprocated as the wheel feeds to produce cylinders longer than the width of wheel face
B) The work rotates in a fixed position as the wheel feeds to produce cylinders equal to or shorter than the width of wheel face
C) The work is reciprocated as the wheel feeds to produce cylinders shorter than the width of wheel face
D) The work rotates in a fixed position as the wheel feeds to produce cylinders longer than the width of wheel face
Ans. B
10. In grinding irregular, curved, tapered, convex and concave surfaces, the grinder used is
A) Cylindrical grinder
B)Internal grinder
C)Surface grinder
D)Tool and cutter grinder
Ans. C

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *